divendres, 4 de maig del 2007

POSIDÒNIA OCEÀNICA : CONÈIXER-LA PER PROTEGIR-LA

Per: Àngela Barber (Gandia)


"Hi ha un cert rebuig de la realitat, un desig de puresa antinatural, el desig que la platja siga aquell desert ideal, escenari buit o riba nua o imatge del cos nu". Jean-Didier Urbain. Sur la Plage.
Tresor mediterrani, indicadora de platges netes i mantenidora de la salut del medi marí.

La posidònia és una planta que viu baix la mar, endèmica del mediterrani, formant grans extensions anomenades algers o praderies. És una de les principals fons de vida de la Mediterrània, font d’aliment de moltes espècies marines, a més produeix gran quantitat d’oxigen i l’arena blanca de les nostres platges.








En els llocs on hi existeix, la podem identificar per l’acumulació de fulles i tiges mortes que apareixen a la tardor i l’hivern a les platges.
Les porcions de rizomes, fulles i sorra són rodades per les ones formant boles anomenades pilotes de mar.
La posidònia morta sobre la platja, protegeix l’arena de les grans ones causades pels temporals i aporta matèria orgànica a les dunes necessària per al creixement de les plantes.Cal tindre en compte que la posidònia viva juga un paper important en la formació de les platges: - És el lloc on es produeix bona part de l’arena blanca- Si forma una elevació submarina obliga a les ones a trencar lluny de la platja i evita l’erosió.- Forma una barrera que evita que l’arena fugi mar endins.



Pel que fa als usos tradicionals de la posidònia, en trobem fonamentalment quatre:- Medicinal: insecticida, vulneraria, alleugera la bronquitis, font de sals iodades, és bona contra l’acne i les varius.- Agrícoles: matalàs per al bestiar, adobs per als camps (dessalada per la pluja), aliment per als animals.- Construcció: Com aïllament entre l’encanyissada i el terrat, per a bastir parets, com a lligam del fang.- Altres: embalatge de materials fràgils com el vidre (alga dels vidriers), combustible (tiges i arrels), fabricació de paper.

SOS
El nostre ecosistema està amenaçat per l’ús intensiu del litoral: abocaments que contaminen l’aigua, la construcció de molls, dics i ports, la pesca de ròssec i la introducció d’espècies exòtiques invasores.A l’igual que un bosc cremat, l’alger no acull la varietat d’espècies d’abans, l’aigua s’enterboleix, se’n va l’arena arrossegada per les ones, minva la pesca...

Pots trobar-hi més informació: http://www.lifeposidonia.caib.es/